پرواز اطلاعات!



دوربین‌های عکاسی پیشرفته‌تر شده و کیفیت عکس‌های آنها نیز ارتقاء چشمگیری داشته‌اند. معمولن بالاتر رفتن کیفیت با افزایش حجم فایل همراه خواهد بود و در صورتی‌که عکس‌های با فرمت RAW استفاده کنید، چند‌تایی از آنها می‌توانند حجم زیادی را اشغال کنند. برای ذخیره اطلاعات باید فضای ذخیره‌سازی وجود داشته باشد که هارد‌دیسک داخلی کامپیوتر ما تا حدودی جوابگو خواهد بود. اما مواردی پیش می‌آید که بخواهید حجم زیادی از اطلاعات را همراه خود داشته باشید و این مقدار اطلاعات آن قدر زیاد است که حافظه فلش نیز پاسخگو نیستند. یا ممکن است به دنبال وسیله ذخیره‌سازی دومی باشید تا از عکسهایتان نسخه پشتیبان تهیه کنید. در این حالت راه حلی که به ذهن می‌رسد استفاده از هارددیسک‌های اکسترنال است که در اندازه‌های مختلف و با قابلیت‌های متنوع عرضه می‌شوند.

هارددیسک‌های اکسترنال در واقع از یک هارددیسک معمولی و یک محفظه و بسته‌بندی خاصی تشکیل شده اند که این محفظه دارای یک سیستم کنترل‌کننده است. این سیستم کنترل‌کننده این امکان را فراهم می‌کند تا بتوان هارددیسک‌ها را به پورت‌های مختلف کامپیوتر متصل نمود و در نتیجه نیازی به نصب آن داخل کیس نباشد. تصویر یک نمونه‌ای از ساختار داخلی یک هارددیسک اکسترنال را نشان می‌دهد.

هارددیسک‌های اکسترنال معمولن در دو اندازه در بازار دیده می‌شوند. مدل‌های کوچک و باریک مجهز به هارددیسک‌های 2.5 اینچی است که در نوت‌بوک‌ها به کار می‌روند. در این نوع هارددیسک‌ها از نام‌های Passport، سری Go، جیبی و غیره برای نامگذاری این مدل‌ها استفاده می‌شود (تصویر 2). این مدل‌ها معمولن تنها به یک پورت USB نیاز دارند که برق مورد نیاز هارددیسک را تأمین کرده و همزمان اطلاعات را نیز منتقل می‌کند. پس به یاد داشته باشید، در صورتی‌که از نوت‌بوک استفاده می‌کنید، اتصال مداوم این نوع هارددیسک‌ها به نوت‌بوک می‌تواند عمر باتری نوت‌بوک را نسبت به زمانی که هارددیسک متصل نیست کمی کاهش دهد. ابعاد این سری از هارددیسک‌های اکسترنال کوچک است، حدود 200 گرم وزن داشته و نیاز به یک کابل USB نیز امکان جابجایی آسان این مدل‌ها را فراهم می‌کند. اگر همیشه در حال حرکت هستید و می‌خواهید بارتان سبک باشد، این مدل‌ها برای شما ایده‌آل خواهند بود. ظرفیت این هارددیسک‌ها متنوع بوده و حداکثر به یک ترابایت می‌رسد. در حال حاضر مدل‌های 320 گیگابایتی با قیمت حدود 70 تا 80 هزار تومان مناسب به نظر می‌رسند. مدل یک ترابایتی نیز قیمت بسیار بالایی داشته و در حدود 250 هزار تومان به فروش می‌رسد.

مدل‌های بزرگتر از هارددیسک‌های 3.5 اینچی استفاده می‌کنند (مانند هارددیسک کامپیوترهای Desktop). از آنجا که این هارددیسک‌ها به توان مصرفی بیشتری نیاز دارند، به همین خاطر معمولن یک آداپتور همراه این هارددیسک‌ها ارائه می‌شوند (تصویر 3). وجود آداپتور، اندازه بزرگ و وزن حدود یک کیلوگرم حمل و نقل آنها را کمی مشکل می‌سازد. با این حال از آنجا که هارددیسک‌های 3.5 اینچی ارزان‌تر از مدل‌های 2.5 اینچی هستند، قیمت مدل‌های اکسترنال این سری نیز پایین‌تر است. برای مثال می‌توانید مدل‌های با ظرفیت یک ترابایت را با قیمتی کمتر از 100 هزار تومان تهیه کنید. در این هارددیسک‌ها نیز از پورت USB استفاده شده است، اما در برخی از مدل‌های این سری پورت‌های IEEE1394 و eSATA نیز قرار دارند. پورت IEEE1394a سرعتی نسبتن مشابه USB 2.0 دارد، اما eSATA دقیقن مشابه یک پورت SATA عمل کرده و سرعت آن به حداکثر به 300 گیگابیت در ثانیه می‌رسد که رقم قابل توجهی است. نمودار یک تفاوت سرعت‌های این سه پورت در یک هارددیسک اکسترنال 3.5 اینچی (مدل Seagate FreeAgent Xtreme) و یک هارددیسک اکسترنال 2.5 اینچی (Seagate FreeAgent Go) را نمایش می‌دهد.

بعضی از هارددیسک‌ها امکانات اضافه‌ای نیز روی خود دارد. برای مثال می‌توان از مدل My Book Elite شرکت Western Digital نام برد که دارای نمایشگر فضای اشغال شده روی هارددیسک است(تصویر 4).

معمولن بخش کوچکی از ظرفیت هارددیسک‌های اکسترنال را نرم‌افزارهای همراه آن تشکیل می‌دهند. به کمک این نرم‌افزار‌ها می‌توان کارهای مختلفی از جمله گرفتن نسخه پشتیبان از فایل‌های درون کامپیوتر براساس یک زمان‌بندی از پیش تعریف شده، یکسان‌سازی اطلاعات میان هارددیسک و کامپیوتر (Sync) و رمزگذاری فایل‌های درون هارددیسک را انجام داد. تنها کاری که برای گرفتن نسخه پشتیبان باید انجام دهید، انتخاب پوشه‌های مورد نظرتان است و پس از آن نرم‌افزار هارددیسک به طور خودکار نسخه‌های پشتیبان را تهیه خواهد کرد. حتی بعضی از هارددیسک‌ها روی بدنه خود دکمه‌ای دارند تا با فشار آن دکمه در هر زمان عمل پشتیبان‌گیری انجام شود.

تصویر شماره 2 تصویر شماره 1
تصویر شماره 4 تصویر شماره 3
شاید گرفتن نسخه پشتیبان کار بیهوده‌ای به نظر برسد، اما در صورتی‌که فایل‌های بسیار مهمی دارید، داشتن نسخه پشتیبان می‌تواند از بروز خطاهای مختلف (از جمله خطا‌های انسانی مانند پاک‌کردن اشتباهی یک فایل) جلوگیری کنید. اما با این حال داشتن هارددیسک‌های اکسترنال شما را بیمه نخواهد کرد. مانند هارددیسک‌های داخل کامپیوتر، این مدل‌ها نیز به ضربه حساس هستند و میدان‌های مغناطیسی و شرایط محیطی بر نحوه کارکرد آنها تأثیرگذار است. همچنین مانند هر وسیله الکترونیکی دیگر، یک نوسان برق ساده می‌تواند هارددیسک‌های اکسترنال را با مشکل مواجه کند. پس علاوه بر استفاده از هارددیسک های اکسترنال و برای اطمینان هر چه بیشتر، بهتر است فایل های مهم خود را روی دیسک‌های نوری CD و DVD با کیفیت نیز ذخیره نموده و در جای مطمئنی نگه دارید.

RAID- برای آنها که فایل‌های بسیار مهم دارند

هرچه فایل‌ها و اطلاعات شما از اهمیت بیشتری برخوردار باشند، هزینه نگهداری از آنها نیز بیشتر خواهد شد. هارددیسک‌های اکسترنال RAID برای این افراد است که به RAID Tower نیز معروف هستند (تصویر 5). درون این هارددیسک‌های اکسترنال بزرگ، حداقل دو هارددیسک 3.5 اینچی معمولی وجود دارد اما یک مغز متفکر همزمان با ضبط اطلاعات روی یک هارددیسک، یک نسخه پشتیبان نیز روی هارددیسک دیگر کپی می‌کند. بدین ترتیب می‌توان از RAID Tower‌ها به عنوان یک هارددیسک کاری (و نه فقط به عنوان یک محفظه پشتیبان گیری) استفاده نمود. در بعضی از مدل‌های RAID Tower در هر زمان که یکی از هارددیسک‌ها دچار مشکل شود، می‌توان آن را از داخل RAID Tower خارج کرده و هارددیسک دیگری را جایگزین آن نمود. پس از آن مغز متفکر وارد عمل شده و اطلاعات هارددیسک دیگر را روی هارددیسک تازه وارد کپی می‌کند.

ضریب اطمینان این مدل‌ها بالاتر از مدل‌های تک هارددیسکی است. با این حال RAID Towerها نیز همچنان هارددیسک هستند و باز هم ممکن است اتفاق غیر منتظره‌ای برای آنها رخ دهد. پس هیچ‌وقت به یک راه حل اکتفا نکرده و گزینه‌های دیگر ذخیره‌سازی را نیز در نظر داشته باشید.




زمان انتشار: ۲۱:۳۸ ۱۳۹۵/۹/۲۸

ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
ایمیل

قوانین ارسال نظر

نظراتی که حاوی توهین باشند، منتشر نمی‌شود
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری کنید

متن