یک کامپیوتر خوب!



بخش اول


وارد مغازه می‌شه، مشخصه حسابی خسته هستش، ازم می‌پرسه، ببخشید آقا کارت‌گرافیکی که قیمت و کارایی خوبی برای کاربرد‌های دو بعدی و سه‌بعدی نچندان پیچیده داشته باشه، چنده؟ مشخصه بنده خدا اطلاعات چندانی در مورد قطعات فنی نداره و به همین بچه‌های بازار‌ کامپیوتر‌ حسابی برایش داستان گفتند، این‌قدر که نمی‌دانست حرف چه کسی را باور کند. دیدم اگر همین طور جوابش را بدهم من هم به گونه‌ای گیجش کرده‌ام پس گفتم بفرمایید داخل، چند دقیقه بنشینید تا نفسی تازه کنید. بنده خدا با رنگ پریده می‌نشیند روی صندلی بی‌جان مغازه تا نفسی تازه کند. می‌پرسم چیزی می‌خواهی، به آرامی می‌گوید اگر لطف کنید یک لیوان آب. وقتی آب را می‌خورد، می‌گوید جدا گیج شدم. هر جا می‌روم هر کسی یک چیز می‌گه فلانی می‌گه این کامپیوتر خوبه، دیگری می‌گه نه این بهتره. منم که اطلاعات فنی زیادی ندارم، کاملاً گیج شدم. می‌پرسم شغلتون چیه؟ می‌گه، طراح گرافیک متاسفانه! می‌گم چرا متاسفانه می‌گه آخه فقط اسمش بزرگه اما داخلش همش دردسر . همون دردسر‌هایی که خودتون بهتر می‌دونین.... یک لبخند می‌زنم تا بفهمه من هم دسته کمی ازش ندارم. می‌گم بیشتر روی نرم‌افزار‌های دو بعدی‌سازی کار می‌کنی؟ می‌گه آره کارم بیشتر با نرم‌افزار‌های Photoshop، Illustrator و .... یک مدت پیش یک کار خوب گرفتم برای همین تصمیم گرفتم یک کامپیوتر خوب بگیرم تا کار‌هامو انجام بدم. خیلی‌ها می‌گن برو iMac بگیر اما من این‌قدر پول ندارم که بتونم برم یک iMac بگیرم. البته می‌دونم Apple تو کار گرافیکی یه چیز دیگه هستش ولی می‌زارم دفعه بعد که یک کار بهتر گرفتم، حداقل یک Mac Book  Pro برای خودم می‌خرم. خیلی با حس این کلمات را می‌گفت، لذت می‌بردم وقتی با این حس حرف می‌زد. وقتی حرفش تمام شد گفتم پس الان مشخصات یک کامپیوتر دسکتاپ خوب و خوش قیمت را می‌خواهی؟! با سرعت می‌گه آره. اما فقط بهترین‌ها را پیشنهاد کنید.
اشاره به این نکته حائز اهمیت است که در این مقاله تنها اطلاعاتی در مورد بعضی قطعات کامپیوتر ارائه می‌شود و مطالب مربوط به دیگر قطعات و تجهیزات جانبی در مقاله‌ای دیگر کار خواهد شد.

پردازنده مرکزی
با وجود کاهش قیمت پردازنده مرکزی در بازار‌های جهانی و ارائه محصولات متنوع از دو شرکت Intel و AMD کاربران می‌‌توانند پردازنده‌های خوبی را با قیمتی مناسب خریداری کنند. اما با در نظر گرفتن نوع کاربرد، طراح گرافیک‌ها باید انتخاب‌ هوشمندانه‌تری داشته باشند چون انتخاب نادرست این بخش از سیستم می‌تواند باعث بروز مسائلی جدی شود. راستش من طرفدار مارک تجاری خاصی نیستم اما با توجه به مواردی که تا به حال تست کرده و دیده‌ام (البته تجربه دوستان طراح گرافیکم را هم باید به این موضوع اضافه کرد) بهترین انتخاب در حال حاضر خرید پردازنده‌های تاره وارد شرکت intel است. احتمالاً این سوال بوجود آید که کدام پردازنده و کدام سوکت؟ به طور کلی شرکت intel دو نوع سوکت را برای پردازنده‌هایی جدید و قدرتمند خود ارائه کرده است. سوکت اول که قدمت بیشتری دارد، LGA 1366 است که در ساختار سوکت آن از  1366 پین استفاده شده است. این سوکت تنها در مادربورد‌های مبتنی بر چیپ‌ست‌های  X58 اینتل ارائه می‌شود (توجه داشته باشید که حرف X در اول مدل چیپ‌ست به معنای این است که چیپ‌ست در رده Performance قرار می‌گیرد) و پردازنده‌هایی مانند Core i7 920، Core i7 960، Core i7 975 و ... روی آن نصب می‌شود(اشاره به این نکته حائز اهمیت است که پردازنده‌های مبتنی بر این گونه چیپ‌ست تنها با نام Core i7 ارائه می‌شود و گونه‌های دیگر پردازنده مانند Core i5 روی این سوکت نصب نمی‌شود). مادربورد‌های مبتنی بر این سوکت حداقل مجهز به سه اسلات حافظه هستند و از فناوری توسعه‌دهنده گرافیکی مانند SLI و Crossfire پشتیبانی می‌کنند که این موضوع بیشتر برای کاربران مشتاق به پردازش‌های سه‌بعدی دلچسب است تا یک طراح گرافیک! اما سوکت دوم که به تازگی وارد بازار ایران شده است (منظورم چند ماهی است) سوکت LGA 1156 است. این سوکت که از لحاظ ساختار هم با LGA1366 متفاوت است (تصویر یک و دو) با چیپ‌ست‌های مختلف سری Mainstream این شرکت مانند P55، H55،H57 وQ57 ارائه می‌شود.
تصویر شماره ۲ تصویر شماره ۱
اگر بخواهم منطقی برخورد کنم پردازنده‌های مبتنی بر سوکت LGA1156 برای یک طراح گرافیک انتخاب مناسب‌تری است. چون کارایی پردازنده‌های مبتنی بر این سوکت در تست‌هایی مانند پردازش تصویر دو بعدی، کار با نرم‌افزار‌های دو‌بعدی و سه‌بعدی تفاوت چندانی با پردازنده‌های مبتنی بر سوکت LGA1366 ندارد و کاربر می‌تواند با پرداخت هزینه کمتر، کارایی خوبی را بدست آورد. در مورد پردازنده هم بهترین گزینه در حال حاضر با در نظر گرفتن دو فاکتور کارایی و قیمت پردازنده چهار هسته‌ای Core i7 860 با فرکانس کاری 2.8 گیگاهرتز و هشت مگابایت حافظه L3 است. البته این پردازنده به علت وجود فناوری HT به صورت یک پردازنده هشت هسته‌ای در بخش Task Manager شناخته می‌شود که این موضوع باعث بهبود کارایی آن در کاربرد‌های مختلف می‌شود. شاید این سوال بوجود آید که پردازنده قابلیت پشتیبانی از حافظه‌های دو کاناله را دارد اما پردازنده‌های مبتنی بر سوکت LGA1366 قابلیت پشتیبانی از حافظه‌های سه کاناله را دارند آیا این موضوع باعث کاهش کارایی نمی‌شود؟ اگر بخواهیم منطقی به این سوال پاسخ دهیم باید بگویم بله این موضوع باعث کاهش نسبی کارایی می‌شود. چون برنامه‌هایی مانند Photoshop، Illustrator و ....  برنامه‌های مبتنی بر حجم حافظه و فرکانس پردازنده مرکزی است. یعنی وقتی شما در حال طراحی یک بیلبورد با ابعاد بسیار بالا هستید اولین موضوعی که تأثیر چشمگیری در کارایی شما دارد، میزان حافظه فیزیکی سیستم شما است و بعد از آن فرکانس پردازنده مرکزی و فرکانس حافظه است. البته در این میان نباید این موضوع را فراموش کرد که هر چه قدر حافظه و پردازنده مرکزی با فرکانس بالاتر و زمان تأخیر کمتر ارتباط داشته باشند حجم بیشتر اطلاعات در زمان کمتری برای پردازش به پردازنده منتقل می‌شود و این موضوع باعث می‌شود که بیشتر افراد زمانی که با پردازنده‌های جدید  اینتل کار می‌کنند، به این مسئله اشاره کنند که این نوع پردازنده از کارایی بهتر نسبت به پردازنده‌های قبلی اینتل برخوردار است.
بر‌اساس تست‌هایی که ما با برنامه‌ای معروف و استاندارد شرکت اینتل به نام HDxPRT که برای تست کارایی سیستم در پردازش‌های دو بعدی، سه بعدی و فیلم است، انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که پردازنده Core i7 860 در شرایط کنونی انتخاب خوبی برای کاربرد‌های گرافیکی و سه‌بعدی است.


مادربورد
با انتخاب پردازنده Core i7 860 باید به سراغ مادربورد‌های مبتنی بر چیپ‌ست P55، H55 و H57 برویم (Q57 چیپ‌ست اینتل برای کاربرد‌های تجاری یا Business است که قابلیت‌های متعددی را به مدیران شبکه می‌دهد). اما در این میان هم یک موضوع وجود دارد، از میان این سه چیپ‌ست انتخاب کدام منطقی است؟ اگر بخواهیم در یک جمله جواب این سئوال را بدهم باید بگویم، چیپ‌ست P55. این چیپ‌ست بر‌خلاف H57 و H55 از پردازنده‌های‌گرافیکی مجتمع موجود در پردازنده‌های مرکزی جدید اینتل پشتیبانی نمی‌کند و به گونه‌ای می‌توان گفت این چیپ‌ست حرفه‌ای‌ترین چیپ‌ست اینتل برای سوکت LGA 1156 که از کارایی و امکانات خوبی برخوردار است. پس اگر می‌خواهید از بابت چیپ‌ست مادبورد خیالتان راحت باشد، بهتر است بدون درنگ به سراغ مادربوردی با چیپ‌ست P55 بروید چون مابقی چیپ‌ست‌های ارائه شده برای سوکت LGA1156 چندان برای طراح گرافیک‌ها مناسب نیستند. (تصویر سه)
تصویر شماره ۴ تصویر شماره ۳
در مورد مدل مادربورد موضوع کمی سخت است چون اکثر محصولاتی که در بازار وجود دارند از امکانات و کارایی خوبی برخوردار هستند. اما برای این که تا مدت‌ها خیالتان از بابت کارایی و امکانات مادربورد راحت باشد، پیشنهاد ما خرید مادربوردی با قابلیت‌ها و امکانات ارتباطی جدید مانند پورت USB3 و رابط SATA نسخه سه است که تا مدتی دیگر محصولات ذخیره‌سازی مبتنی بر این پورت‌ها و رابط‌ها به بازار ارائه می‌شود (مطمئنناً این امکانات کاربرد فراوانی برای انتقال فایل‌های ظرفیت بالا دارد).

حافظه
از آن جایی که پردازنده‌های مبتنی بر سوکت LGA 1156 قابلیت پشتیبانی از حافظه‌های DDR3 1333 به صورت دو کاناله را دارد، پس بهترین انتخاب خرید دو ماژول دو گیگابایتی حافظه DDR3 1333 با زمان تأخیر پایین است که از ماندگاری و کارایی خوبی برخوردار است. البته در صورت نیاز می‌توانید چهار ماژول دو گیگابایتی هم روی مادربورد خود نصب کنید که در این حالت باید از سیستم عامل 64 بیتی استفاده کنید تا بتوانید در محیط سیستم عامل از این مقدار حافظه استفاده کنید. البته در بعضی از مادربرود امکان نصب حافظه‌های DDR3 با فرکانس بیشتر از 1333 مگاهرتز وجود دارد که این موضوع تنها در بعضی از مادربورد‌های موجود در بازار مانند Gigabyte، ASUS و MSI وجود دارد (در بعضی از مادربورد‌هایی که ما تست کردیم با وجود استفاده از حافظه مناسب امکان فعالیت حافظه در فرکانس DDR3 1600 وجود ندارد). با در نظر گرفتن تمام موارد می‌توانید مارک‌های تجاری مختلفی را انتخاب کنید اما در این میان مارک‌های تجاریی مانند Gskill، A-DATA ، Memonex و Super Talent از کارایی و قیمت خوبی برخوردار هستند و سازگاری خوبی با مادربورد‌های موجود در بازار دارند.


کارت‌گرافیک
در مورد کارت‌گرافیک باید کمی سر کیسه را شل کنید (باور کنید که نمی‌خواستم توی خرج بیاندازمتان اما این یک بار شرایط فرق می‌کند، البته چندان گران هم نیست). پیشنهاد منطقی در زمینه کارت‌گرافیک برای یک طراح گرافیک، خرید کارت‌گرافیک تازه وارد HD5670 است. این کارت‌گرافیکی که در حدود 110 دلار قیمت دارد، یکی از بهترین محصولات شرکت ATi برای طراح گرافیک‌ها است. انتخاب این کارت گرافیک به عنوان یکی از بهترین انتخاب‌ها برای طراح گرافیک‌ها به دو دلیل است:
1- توان مصرفی پایین
2- پشتیبانی از فناوری Eyefinity
در مورد دلیل اول باید بگویم که کارت‌گرافیک HD5670 به علت توان مصرفی پایین‌تر از 75 وات دیگر نیازی به کانکتور شش ندارد و می‌تواند توان مورد نیاز خود را از رابط PCI-E تأمین کند. این موضوع شاید در عمل ساده به نظر برسد اما این مسئله در طولانی مدت باعث افزایش عمر کارت‌گرافیکی و همچنین ماندگاری سیستم ‌شود، که این موضوع برای طراح گرافیک‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
2- دلیل دوم یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تواند هر طراح گرافیکی را خوشحال کند. در زبان ساده می‌توان گفت با وجود این فناوری دیگر نیازی به پرداخت هزینه گزاف برای داشتن محیط گرافیکی بزرگتر ندارید و می‌توانید با استفاده از یک کارت‌گرافیک خوش قیمت، سه مانیتور را در کنار یکدیگر قرار دهید و از یک صفحه نمایش عریض با بهترین کیفیت لذت ببرید. (برای این موضوع کافی است نام این فناوری را در گوگل جست‌و جو کنید تا ببینید که Eyefinty تا چه اندازه‌ای می‌تواند رویای شما را به حقیقت نزدیک کند). (سعی خواهیم کرد مطلبی در مورد این فناوری در سایت منتشر کنیم) (تصویر چهار)
اشاره: برای استفاده از این فناوری باید از یک مانیتور مجهز به Display Port داشته باشید تا بتوانید مانیتور‌های دیگر خود را به دو پورت DVI نصب کنید. البته در این میان یک روش ساده دیگر برای رهایی از خرید مانیتور مجهز به DP وجود دارد و آن هم خرید یک مبدل DP به DVI از نوع Passive است که امکان انتقال تصویر تا حداکثر دقت 1080×1920 پیکسل را برای هر مانیتور ممکن می‌سازد.
نکته مهم: شرکت ATi نسخه‌ای از کارت گرافیکی HD5000 را برای نمونه به بازار ارائه کرده که مجهز به شش پورت DP است و قابلیت پشتیبانی از شش مانیتور را دارد. البته به علت مدل محدود مانیتور‌های مجهز به این پورت هنوز این محصول به صورت گسترده در بازار عرضه نشده است.

هارددیسک
یکی از بخش‌های مهم که نقش بسزایی در افزایش کارایی سیستم در کاربرد‌های گرافیکی دارد، هارددیسک است و بدون آن می‌توان گفت کامپیوتر عملاً کاربردی نخواهد داشت. شاید تعجب کنید اما اکثر مشکلاتی که طراح گرافیک‌ها با سیستم‌های خود دارند، به هارددیسک باز می‌گردد. این مشکلات در زمانی خود را نشان می‌دهد که کاربر می‌خواهد یک فایل گرافیکی چند گیگابایتی را روی هارددیسک ذخیره کند و یا آن را باز کند. در صورتی که هارددیسک دستگاه از کارایی خوبی برخوردار نباشد، بازه زمانی بسیار طولانی می‌شود (حال تصور کنید که حسابی هم برای تحویل کار عجله داشته باشید). برای حل این مشکل دو راه حل منتطقی وجود دارد. 1- خرید درایو SSD به عنوان درایو اصلی و خرید یک هارددیسک  Back Up‌سریع  2- استفاده از چند هارددیسک به صورت RAID 10
اگر مشکلی در پرداخت پول بیشتر ندارید، می‌توانید یک درایو SSD با ظرفیت مناسب خریداری کنید و فایل‌ها ضروری و سیستم عامل خود را روی آن داشته باشید تا در صورت نیاز در کمترین زمان ممکن فایل‌‌های خود را بار‌گذاری کنید. این درایو‌ها به علت استفاده از حافظه‌های NAND دارای سرعت خواند و نوشتن بالایی هستند که این موضوع تأثیر بسزایی در  افزایش راندمان سیستم دارد.
در حالت دوم می‌توانید چند هارددیسک مناسب مانند Western Digital سری Caviar Black را به صورت RAID 10 روی سیستم خود نصب کنید. در این حالت نیاز به چهار هارددیسک خواهید داشت. اما مزیت این حالت آن است که در صورت که اتفاقی برای یکی از هارددیسک‌ها بوجود آید می‌توانید اطلاعات هارددیسک را بازیابی کنید. در صورتی که اگر از دو هارددیسک در حالت RAID 0 استفاده کنید (با آن که کارایی افزایش می‌یابد)، امکان بازیابی اطلاعات بعد از خراب شدن یکی از هارددیسک‌ها وجود نخواهد داشت. همچنین در صورتی که از هارددیسک‌ها در حالت RAID 1 استفاده کنید کارایی هارددیسک در مقایسه با حالت استاندارد کاهش می‌یابد. (در مورد هارددیسک‌های اکسترنال هم می‌توانید به مقاله نگاهی به هارددیسک‌های اکسترنال که در سایت وجود دارد،  مراجعه کنید.)
زمان انتشار: ۲۱:۳۸ ۱۳۹۵/۹/۲۸

ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
ایمیل

قوانین ارسال نظر

نظراتی که حاوی توهین باشند، منتشر نمی‌شود
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری کنید

متن