بهار گرافیک در مشهد با حضور قباد شیوا


قباد شیوا هشتم اردیبهشت همزمان با روز جهانى گرافیک در مشهد به سخنرانى پرداخت و روزنامه ی خراسان گزارشی را از این سخنرانی و مراسم روز جهانی گرافیک و حضور قباد شیوا در مشهد منتشر نموده است.
متن این گزارش بدین شرح است:

یک شنبه ٨ اردیبهشت ( ٢٧آوریل) روز جهانی گرافیک است. ساعت ٣٠:٥ بعدازظهر، همان طورکه از قبل وعده داده بودیم قرار است طراحان گرافیک مشهد دورهم جمع شوند و برای ساعاتی کنار یکدیگر این روز را گرامی بدارند. ازدحام بیش از حد علاقه مندان باعث شده است درب سالن را بسته و به ناچار فقط دعوت شدگان به داخل سالن هدایت شوند. این خیل جمعیت را هیچ کس پیش بینی نمی کرد و ممکن است تا شروع مراسم حداقل ٢ برابر به این جمعیت افزوده شود. ساعت ٦ بعدازظهر است و پیش بینی ما هم درست بوده است. جمعیت بسیار زیاد شرکت کنندگان که نزدیک به ٢ برابر سالن اجتماعات هستند، مجبور شده اند در چند ردیف دور سالن بایستند و یا در مسیر رفت وآمد بنشینند؛ با این وجود بسیاری هم در پشت درب مانده اند و نمی توانند به داخل راه بیابند. این اوضاع مشکلاتی را ایجاد کرده و باعث تاخیر در آغاز شروع مراسم شده است.

در بین شرکت کنندگان جمع کثیری از اساتید، پیشکسوتان، دانشجویان گرافیک و دوستان فعال در گرافیک به چشم می خورند.
مراسم با تاخیر و تلاوتی چند از کلام ا...مجید آغاز می شود و سپس حضار به احترام پخش سرودمقدس جمهوری اسلامی ایران قیام می کنند. مجری برنامه با تشکر از شرکت کنندگان و عذرخواهی از ازدحام جمعیت از پریاغیاث زاده، دبیر اجرایی مراسم، برای خوش آمدگویی و ایراد سخنانی دعوت می کند.
پس از آن مرکبی معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد و مظفری مدیریت هنری معاونت فرهنگی اجتماعی نیز برای حضور در جایگاه  دعوت می شوند و چند دقیقه ای در خصوص وجود معضلات مبلمان شهری، نحوه حل آن و دعوت از طراحان گرافیک برای مشارکت در زیباسازی مشهد سخنرانی و تبادل نظر می کنند.
سپس استادمهدی اشراقی، به نمایندگی از اساتید گرافیک، با تشویق بسیار حضار به جایگاه دعوت و پاسخگوی سوالات مجری برنامه در زمینه جایگاه و اهمیت گرافیک در ایران و مشهد می شود.
عبدا...کاویانی عضو انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران و رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی تبلیغات خراسان نیز به نمایندگی از پیشکسوتان طراحان گرافیک سخنانی را در زمینه شناخت گرافیک و نقش آن در کلیه فعالیت های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... جامعه و همچنین بهره وری تمام جامعه از گرافیک ایراد نمود.
ساعت ٤٥:٧ دقیقه است، نوبت به میهمان ویژه مراسم استاد قبادشیوا می رسد. ایشان با تشویق فراوان حضار به جایگاه دعوت می شود و مطالبی را در زمینه ارتقا و رشدجایگاه گرافیک ایرانی و لزوم نگرش نو و خلاقه نسبت به آن گوشزد می کند، سپس تعدادی از آثار ایشان از طریق ویدئو پروژکشن پخش و توضیحاتی توسط استاد برای معرفی آثار بیان می شود.
پس از پایان نمایش آثار استاد قبادشیوا، نوبت به اهدای لوح یادبود به جمعی از پیشکسوتان و اساتید گرانقدر گرافیک استان می رسد که از تعداد بیش از ٧٠ نفر از ایشان با دعوت به جایگاه و اهدای لوح، قدردانی و تقدیر می شود. سپس برای برش و تقسیم کیک جشن روز گرافیک و پذیرایی کلیه حضار به خارج ازسالن دعوت می شوند و مراسم روز گرافیک با عکس دسته جمعی برخی از اساتید و دانشجویان به نمایندگی از کلیه شرکت کنندگان به پایان می رسد و روزی به یادماندنی در عرصه گرافیک شهرمان ثبت می شود؛ مراسمی که به همت و تلاش جمعی از طراحان گرافیک جوان و پیشکسوت و با کمک معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد، مدیریت هنری و همچنین پشتوانه و حمایت بیش از چندصد دانشجو، استاد، پیشکسوت و فعال گرافیک شهر عزیزمان که با حضور قوی و چشمگیر خود برگ زرینی در تاریخ گرافیک مشهد ثبت کردند، برگزار شد و این پیامی است برای متولیان این امر که بهار گرافیک در مشهد آغاز شده است.

مژده به طراحان گرافیک ایران
استاد قبادشیوا در این مراسم سخنانی را در زمینه ارتقا و رشد جایگاه گرافیک ایرانی و لزوم نگرش نو و خلاقه نسبت به آن ایراد کرد و در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چقدر به اهداف و مقصدی که می خواستید دست  یافته اید، عنوان داشت: لذت زندگی هنری به این است که انسان به آن هدف متعالی نرسد؛ چون اگر به آن جا رسید پس تمام شده است. هنرمند کسی است که تا آخرین لحظه زندگی برای وصالی کار خلاقانه می کند،منتها مطمئن باشید وقتی به آن وصال برسید، دیگر مرده اید. پس برای رسیدن به یک سری آرزوها و اهداف تا جایی که نفس می کشیم در آن هدف کار می کنیم، رسیدن مطرح نیست ادامه دادن و یافتن مطرح است.
همچنین وی در پاسخ به سوالی که گرافیک را چگونه آغاز کردید و چند سال است که در گرافیک مشغول به فعالیت هستید، جواب داد: من تا به حال خیلی روی این مسئله اندیشیده ام که از کجا شروع کرده ام؛ اما بالاخره یک جوری شروع کرده ام، مهم نیست.
طی این سال ها به این نتیجه رسیده ام که تمدن بصری مملکت ما یا در واقع هنرمندان بصری مملکت ما از همان ابتدا دنبال چیز دیگری بوده اند، یعنی هنرشان را جایی به کار می بردند که به درد مردم بخورد، ما از سلسله عباسی به قبل هیچ وقت کار نقاشی مستقل نداشته ایم که به عنوان هنر قاب کنند و به دیوار بزنند ؛ ما مجسمه، به این گونه که غربی ها دارند نداشته ایم، هنرمندان ایرانی هنرشان را در جایی به کار می بردند که به درد مردم بخورد، یعنی به قول امروز هنر فانشنال، چیزی که غربی ها تازه به آن رسیده اند ولی ما از اول همین بودیم. پارایف های تخت جمشید را در نظر بگیرید که به عنوان مجسمه ساخته نشده است که وسط حوض بگذارند و از سر آن فواره آب بیاید، بلکه آن پارایف ها مثل یک ایلوستریشن است که گزارش می کند یک اتفاق را، یک تاریخ را، مینیاتورهای ماهیچ وقت یک نقاشی صرف نیست، آن ها در خدمت ادبیات حماسی و تغزلی ماست.
این همه عاشق و علاقه مند گرافیک در سراسر کشور راببینید این برمی گردد به آن خوی و سرشت ایرانی که معتقد به هنری است که در زندگی مردم صرف شود نه برای نمایش صرفا در موزه. هنر گرافیک هنری است ناب، هنری است تو خیابان، هنری است برای تمام چشم ها، از این روست که هیچ یک از هنرمندان گرافیک نباید فکر کنند که یک فردند بلکه هر کدامشان یک ملتند. البته این امر نباید باعث غرور شود بلکه مسئولیت ما را بیشتر می کند. آیا ما می توانیم مانند زحمت فردوسی برای زبان فارسی، گرافیک ایرانی را نگه داریم. ضمن این که روزی باید برسد که دنیا بگوید گرافیک ایران ،همان طور که می گوید گرافیک لهستان یا ژاپن؛ رسالت یک طراح گرافیک بسیار بالاتر از راضی کردن مشتری است.
و در پایان این مژده را به تمام شما عزیزان می دهم که نگاه خاص گرافیک ایرانی در دایرةالمعارف بریتانیکا در ریوایز ٢٠٠٧ ثبت شد که همه دنیا بداند که گرافیک ایران چیست و چگونه است.
تقلید گرافیک از غرب مخرب است
همچنین نشستی تخصصی در روز دوشنبه ٩ اردیبهشت در تالار پذیرایی کوهسنگی مشهد با حضور استاد قباد شیوا و جمعی از استادان و پیشکسوتان گرافیک مشهد برگزار شد که اساتید گرانقدر مشهدی مشکلات و معضلات پیش رو در عرصه گرافیک را با استاد مطرح کردند و به تبادل نظر پرداختند. استاد قباد شیوا با انتقاد از افزایش بدون کیفیت مراکز آموزشی و دستگاه های پودمانی و ... از اساتید درخواست کرد فعالیت بیشتری با شاگردان داشته باشند و ایشان را به طراحی اولیه و فکر و خلاقیت در طرح ها سوق دهند و از ابزار رایانه برای آسان کردن اجرای طرح ها استفاده کنند.
همچنین ایشان از تاثیر گرافیک غرب بر آثار جوانان گلایه و ایشان را به ساخت طرح های گرافیک ایرانی تشویق کرد و تذکر داد، مردم با آثار امروزی طراحان گرافیک بیگانه اند و شرکت های تبلیغاتی نیز تاثیرات مخربی در خلق آثار ناب هنری داشته اند. ایشان به طراحان گرافیک تذکر داد، آن ها که به سفارش و دستور سفارش دهنده کار می کنند هنرمند نیستند و صرفا در حال انجام یک حرفه هستند مانند نانوا که نان را خوب درست می کند، طراحان گرافیک امروزی هم خوب رنگ و عناصر را از جایی به جای دیگر تغییر می دهند. این مراسم نیز با صرف ناهار و عکس یادگاری پایان یافت.

در حاشیه
١- به علت ازدحام جمعیت، مراسم روز گرافیک با ٥٠ دقیقه تاخیر برگزار شد.
٢ -تعداد شرکت کنندگان تقریبا ٢برابر ظرفیت سالن بود که این امر مشکلاتی را برای اجرای برنامه به وجود آورده بود.
٣- ناآشنایی مجری برنامه با گرافیک باعث تپق های بسیار زیاد ایشان شد.
٤ -بشقابی با طرح روز گرافیک تهیه و بین حضار پخش شد.
٥ -کیک روز جهانی گرافیک به دلیل جمعیت به نصف حضار هم نرسید.
٦- فضای سالن بسیار گرم و همهمه زیادی در طول مراسم برپا بود.
٧- در بیرون از سالن تعداد زیادی از کتاب های تخصصی و نشریات گرافیکی به فروش می رسید.
٨- جای بسیاری از طراحان و اساتید دهه ٥٠ و ٦٠ گرافیک مشهد خالی بود.
٩- ویژه نامه روز گرافیک نیز با مطالب مربوط به گرافیک تهیه و پخش گردید.

زمان انتشار: ۲۱:۳۸ ۱۳۹۵/۹/۲۸

ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
ایمیل

قوانین ارسال نظر

نظراتی که حاوی توهین باشند، منتشر نمی‌شود
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری کنید

متن