محمود جوادیپور، یکی از پیشگامان هنر گرافیک و نقاشی نوگرای ایران چشم از جهان فرو بست.
منابع خبری روز پنجشنبه ۹ آذر گزارش دادند، محمود جوادیپور یکی از پیشگامان پیشکسوت گرافیک و هنر نقاشی نوگرای ایران که به آلمان سفر کرده بود، به دلیل آسیبدیدگی لگن و عوارض ناشی از آمبولی ریه روز یکشنبه پنجم آذرماه هنگام ۹۲ سالگی در این کشور درگذشت.
بنا بر این گزارش مدیر روابط عمومی مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: استاد جوادی پور که برای دیدار دخترش به کشور آلمان سفر کرده بود براثر زمین خوردن دچار شکستگی لگن شد. فروغی زاده گفت: این هنرمند فقید پس از منتقل شدن به بیمارستان برای طی کردن مراحل درمانی ، به دلیل لختگی خون در ریه فوت کرد.
وی افزود: پیکر این هنرمند فقید دارنده نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در هفته جاری به تهران منتقل خواهد شد.
جوادیپور زاده شهریور ۱۲۹۹ در محله امیریه تهران بود.
وی که از شاگردان نیمایوشیج و بزرگ علوی در هنرستان صنعتی ایران و آلمان بود سال ۱۳۱۲ گواهینامه ششم هنرستان صنعتی ایران و آلمان را در رشته آهنگری و ماشینسازی دریافت کرد.
این هنرمند که در هنرستان، نیمایوشیج معلم ادبیات او بود سال ۱۳۲۰ در آزمون ورودی دانشکده هنرهای زیبا که بهتازگی تأسیس شده بود پذیرفته شد. او جزو دومین گروه دانشجویانی بود که در رشته نقاشی دانشکده هنرهای زیبای تهران پذیرفته شد.
وی دو سال بعد در چاپخانه بانک ملی ایران بهعنوان نقاش چاپخانه بهصورت نیمهوقت استخدام شد و در این زمان بود که با مطالعه و تلاش، شیوه چاپ رنگی عکاسی را آزمود و توانست چاپ رنگی عکس را در ایران برای نخستین بار انجام دهد.
جوادیپور در سال ۱۳۲۶ از دانشکده هنرهای زیبای تهران لیسانس نقاشی گرفت.
وی در طول دوران تحصیل خود در دانشکده هنرهای زیبا، دقت در طراحی، توجه در دیدن و ارزشهای نقاشی کلاسیک و آشنایی با مکتبهای نوین از جمله امپرسیونیسم و نیز نقاشی در هوای باز را فراگرفت.
این هنرمند در سال ۱۳۳۸ از آکادمی هنرهای زیبا مونیخ موفق به دریافت دیپلم نقاشی شد.
در کارنامه فعالیت هنری محمود جوادیپور، بیش از ٤۰ نمایشگاه انفرادی و گروهی در ایران، آمریکا، ایتالیا، آلمان و چین، نگارش ٤٦ جلد کتاب راهنمای هنر و راهنمای تدریس، تصویرگری ۱۷ کتاب در زمینههای فرهنگی، علمی، بهداشتی، تاریخی وجود دارد.
نگارش کتابی در زمینه پژوهش هنر نمدسازی گرگان و دشت، نگارش پنج جلد کتاب راهنمای هنر و راهنمای تدریس برای دورههای ابتدایی و راهنمایی (١٣٥٦ - ١٣٤٨)، تألیف کتاب نمدهای ایران و پژوهشی در زمینه هنر نمدسازی منطقه گرگان و دشت (١٣٥٤)، از جمله آثار این هنرمند هستند.
وی در سالهای فعالیت هنری خود افزون بر تصویرسازی و طراحی برای نشریات متعدد و کتابهای درسی دوره ابتدایی و دبیرستان به شعر و داستان نیز می پرداخت.
جوادیپور همچنین نخستین کسی بود که در مهرماه ۱۳۲۸ همراه با حسین کاظمی و هوشنگ آجودانی دو هنرمند نقاش، گالری"آپادانا، کاشانه هنرهای زیبا " اولین نگارخانه خصوصی را در تهران، نبش خیابان بهار و در خیابان انقلاب برپا کرد.
از سالهای ١٣٥٢ تا ١٣٥٤مدیریت گروه هنرهای تجسمی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به وی سپرده شد.
در سال ۱۳۵۵ فرصت مطالعات یک سالهای در آمریکا به وی داده شد که آشنایی و دیدار وی را از موزهها و مراکز هنری آمریکا و نیز خلق تعدادی منظره با حالوهوایی متفاوت در پی داشت.
سال ۱۳۵۷ به ایران بازگشت و فعالیت گذشته خود را در دانشگاه ادامه داد و یک سال بعد نیز بازنشسته شد.
در طول سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۲ بهخواست دوستان و برای تأمین امرار معاش همراه با نقاشی در منزل خود به آموزش نیز پرداخت.
در سال ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از چهرههای ماندگار از وی تقدیر شد و در سال ۱۳۸۳ نیز از سوی فرهنگستان هنر و در گالری صبا نمایشگاه مفصلی از مجموعه آثارش که از سال ۱۳۲۰ تا آن زمان را در برمیگرفت برگزار شد.
سال ۱۳۸۶نیز نمایشگاه مروری بر آثار وی در موزه هنرهای معاصر اصفهان برگزار شد.
محمود جوادیپور توانست شاگردان بسیاری در رشته گرافیک و نقاشی تربیت کند. بیش از ۴۶ اثر نقاشی و گرافیک این هنرمند در موزهها و مراکز رسمی ایران و آمریکا وجود دارد.
مجله الکترونیکی رنگ درگذشت این هنرمند گرانقدر را به خانواده ایشان و همچنین به همه طراحان گرافیک ایران تسلیت عرض می کند.
پیام تسلیت خانه هنرمندان ایران:
بسمه تعالی
بازگشت همه به سوی اوست.
بیشک درگذشت استاد «محمود جوادیپور» از هنرمندان برجسته هنرهای تجسمی کشور که با فعالیتهای خستگی ناپذیر خود، منشا خدمات بسیاری در این حوزه بوده، غبار غم و اندوه را بر دل هنرمندان کشور مخصوصا هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی نشاند.
خانه هنرمندان ایران نیز این ضایعه دردناک را به اهالی هنر و خانواده آن مرحوم تسلیت گفته و برای ایشان آمرزش و غفران الهی و برای بازماندگان صبر و شکیبایی از درگاه ایزد منان مسألت دارد.
عکس ها برگرفته از وبسایت این هنرمند
لینک به منبع